Information

Bevaring af Jacobsens Plads

Foreningen Jacobsens Plads blev stiftet i 2017 som reaktion på ejerfondens meddelelse om, at den ville opgive planerne om genrejsning af Jacobsens Plads som maritimt historisk miljø.

Foreningens formål med at genrejse Jacobsens Plads som et aktiv i den sydfynske maritime kultur til gavn for Troense og Sydfyns borgere samt besøgende udefra fik hurtigt bred tilslutning i hele lokalområdet.

Historien:

Skibsbyggepladsen ved Troense Strandvej blev grundlagt af skibsbygmestrene Hans og Christen R. Møller i 1848. Allerede i 1850 søsattes den første skonnert. Pladsen så efter brandtaksationen i 1856 at dømme nogenlunde ud, som vi kender fra billeder fra begyndelsen af 1900-tallet.

Skibsbygmester Zakarias Thorvald Jacobsen overtog i 1891 pladse på opfordring fra Troense-redere. Herefter kendes den som Jacobsens Plads. Frem til 1920 byggede han her 20 skibe og havde i perioder omkring 20 mand i arbejde. Ved hans død overtog sønnen Gunnar Jacobsen værftet, hvor der nu kun blev udført reparationsarbejder. I 1974 etablerede Michael Kjersgaard ”Troense Træskibsværft” på pladsen, hvor han og senere brødrene Bent og Poul Hartvig Nielsen byggede lystfartøjer af typen ”Den danske Jagt” efter traditionelt forbillede. I 1985 flyttede virksomheden til Ærøskøbing. Det var slut med skibsbygning i Troense. Pladsen blev nu kun brugt til skibsoplag og de forfaldne broer til udlejning af bådpladser.

 

Det er foreningens mål:

  • at reetablere Jacobsens Plads som et samlingssted, hvor foreninger og private kan vedligeholde og renovere deres fartøjer i det fri eller i fællesværkstedet, som vil være åbent, så besøgende kan følge arbejdet.
  • at skabe en ramme for fælles aktiviteter på det historiske fundament, som Jacobsens Plads er, hvor delelementer af pladsens historie og arkitektur vil blive bevaret. Det er meget vigtigt for foreningen, at Jacobsens Plads bliver et sted, som kan rumme mange forskellige aktiviteter med omdrejningspunkt i det maritime. Foreningen ønsker at være inkluderende og åben overfor forslag til aktiviteter, som passer ind i sammenhængen.

 

Vi vil:

  1. genetablere og renovere den røde værftsbygning (Planhuset) fra 1848. Bygningen har stor historisk værdi og bør derfor bevares. Huset skal bl.a. bruges til udstillinger, mødeaktiviteter, undervisning, kursusafvikling og udlejning til private arrangementer.

 

  1. i samarbejde med Svendborg Museum indrette en udstilling om pladsens historie i en af bygningerne.  

 

  1. etablere et maritimt fællesværksted hvor private og andre foreninger har mulighed for at vedligeholde, renovere og måske endda nybygge.

 

  1. genetablere broanlæg som kan anvendes til udlejningspladser for private og foreninger for at sikre en løbende indtægt for Jacobsens Plads.

 

  1. genetablere slæbestedet for at kunne trække mindre skibe op til reparationsarbejder.

 

  1. etablere mulighed for at en spejderforening kan få fast base på pladsen.

 

  1. indrette shelterplads for sejlere, kajakroere og brugere af Ø-havsstien.

 

  1. anvende og udvikle pladsen i samarbejde med Sydfyns andre foreninger og institutioner.

 

  1. etablere kajplads for at større sejlskibe og coastere kan besøge Troense.

 

  1. skabe et attraktivt og rekreativt udflugtsmål for beboere og besøgende i Svendborg og omegn.

Generalforsamling 2018

Kære Medlem,

Der indkaldes hermed til general forsamling i Foreningen Jacobsens Plads onsdag d. 2 Maj kl. 19:30 i Troense Bådelaug klubhus.

Kontingent betales ved indgangen (DKK 50,-), kontant eller på mobilpay.

Dagsorden til den ordinære generalforsamling:

  • Valg af dirigent
  • Valg af referent
  • Bestyrelsens beretning
  • Fremlæggelse af regnskab revideret i henhold til gældende lovgivning
  • Budget og forslag til kontingent
  • Indkomne forslag
  • Valg til bestyrelsen på valg:
    • Bent Rasmussen
    • Kim Kaspersen (ønsker genvalg)
  • Valg af 2 suppleanter
  • Valg af 2 revisorer
  • Eventuel

Forslag til behandling på generalforsamlingen skal være formanden i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen.

p.b.v.

Frank Hemmingsen

Foreningen Jacobsens Plads nyhedsbrev #1

Kære alle,
Siden den stiftende generalforsamling i foreningen Jacobsens Plads har vi i bestyrelsen arbejdet med at få bragt os selv på banen, overfor dels Fonden – men også overfor kommunen, som nu ved, at der er et alternativ til fondens beslutning om at ”kaste håndklædet i ringen” og realisere værdien af Jacobsens Plads for at dele et evt. provenu ud i forhold til Fondens formålsparagraf.
Vi er jo godt klar over, at informationsstrømmen til foreningens medlemmer ikke har været så god som den burde – hvorfor vi på sidste bestyrelsesmøde besluttede at udsende en kort opsummering af det arbejde, der er blevet gjort i bestræbelsen på at bevare Jacobsens Plads som en oase samt et aktiv i den sydfynske maritime kultur.
Vi i bestyrelsen har valgt at arbejde ud fra den grundholdning, at vi som forening kan opnå mest ved at samarbejde i stedet for at bekrige. Derfor har vi tidligt i forløbet haft arrangeret et møde med vores lokale politikere for at gøre opmærksom på, at vi tror på, at Jacobsens Plads kan bevares, istandsættes og udvikles, hvis det er i byens varetægt, samt at et fællesskab af kommunens beboere både vil og kan løfte denne opgave. Ligesom vi mener, at vi gennem ”Foreningen Jacobsens Plads” kan organisere det arbejde, der skal til, og rejse de penge, det vil koste at drive stedet.
Til mødet havde vi medbragt et idékatalog med forskellige forslag/ideer til, hvad og hvordan tingenes tilstand på Jacobsens Plads på sigt kunne forbedres og istandsættes.
Vi blev positivt modtaget af vores politikere, som var begejstret for et lokalt initiativ, samt vores oplæg til at drive pladsen; som en af politikerne sagde: ”så er det I vil jo ikke langt fra det, som Fonden oprindeligt ville med pladsen”.
Vi blev orienteret om, at kommunen og fonden havde været i dialog omkring ”et projekt” på pladsen, men at kommunen afventede yderligere oplæg fra fonden. Derfor blev vi fra politisk hold opfordret til at gå i dialog med fonden for ad den vej at åbne op for et samarbejde – mod et fælles mål at bevare Jacobsens Plads.
Formanden har flere gange været i telefonisk kontakt med fonden, dels for at høre deres opfattelse af hele situationen, dels for få et møde i stand.
Derfor havde vi fra bestyrelsen et meget positivt møde med Fonden, hvor vi igen redegjorde for vores visioner for pladsen og med en bøn om, at vi ad dialogens vej kunne realisere vores fælles ”drøm” for pladsen i fremtiden.
Selvom vi havde en lang og positiv dialog, fik vi meldingen om, at fonden havde igangsat et projekt, som de gerne ville forfølge hele vejen, idet fonden havde igangsat en forberedelse af projektet hos en lokal arkitekt, som skulle komme med et skitse-oplæg, der skal præsenteres for kommunen.
Afhængigt af responsen fra kommunen ville fonden orientere os om det videre forløb.
Denne orientering afventer vi stadig.
Derudover har vi været i kontakt med Naturturisme I/S, som er dem, der bl.a. har været medvirkende til at få sunket M/F Ærøsund, der nu fungerer som udflugtsmål til dykkere.
Naturturisme I/S er på udkik efter et sted, hvorfra de kan arrangere dykkerture til Lunkebugten og andre arrangementer. Derfor er vi også her i gang med den positive dialog for på sigt at bringe Jacobsens Plads i spil som udgangspunkt for den slags aktivitet.
Når vi kommer nærmere en afgørelse fra kommunen på Fondens projekt, vil vi fra bestyrelsen indkalde alle medlemmer til et ”fyraftensmøde”, hvor vi forhåbentligt kan fortælle, hvilken vej vi forventer, at vores bestræbelser vil kunne føre os. Idet vi jo ikke ejer grunden, er det derfor heller ikke os, der kan tage beslutning om, hvad der skal ske med Jacobsens Plads. Vi er i bestyrelsen dog meget fortrøstningsfulde om, at vi ad dialogens vej vil kunne få indflydelse og i fremtiden kan få startet en udvikling af Jacobsens Plads.

Søfartshistoriker: Sådan kan skibsbyggepladsen bevares

Fyens.dk 10/03/2017 af Morten Hahn-Pedersen
– Det kræver, at man alene fokuserer på at bevare det nødvendige og undgår bemandingstunge løsninger, siger søfartshistoriker Morten Hahn-Pedersen til FAA.dk

 

Det er muligt at redde Jacobsens Plads og at fastholde relationerne til skibsbyggeri på stedet. Det vurderer en af landets førende søfartshistorikere, Morten Hahn-Pedersen, som FAA.dk inviterede til et besøg på den omstridte plads i Troense.

Som tidligere leder af de nu nedlagte søfartssamlinger i Troense og forfatter til en række artikler om Jacobsens Plads har Morten Hahn-Pedersen en særlig indsigt i skibsbyggepladsens historie og i dens bevaringsværdi:

– Som skibsbyggeplads har Jacobsens Plads i Troense i mere end 150 år været et bindeled mellem land og sø. Pladsen er en af de sidste repræsentanter for de hundreder af små skibsbyggerier, som i 1700-, 1800- og begyndelsen af 1900-tallet lå langs de danske kyster. Anlægget fremstår i dag noget brøstfældigt, men den centrale bygning, planhuset, kan sammen med bedding , bolværk og broer reddes for et overkommeligt beløb, vurderer Morten Hahn-Pedersen.

– Det kan lade sig gøre

– Gjort med omtanke og et vågent øje for afledte driftsomkostninger, kan det lade sig gøre at skabe et bæredygtigt bevaringsprojekt, som kan blive til glæde for mange. Folk og både vil fortsat kunne findes på pladsen, der rigtigt tænkt også kan blive et åndehul for både lokale og turister og indgå i kultur- og naturvejledning omkring Troense og Svendborgsund, siger Morten Hahn-Pedersen.

– Simple løsninger

– Et projekt kræver, at man alene fokuserer på at bevare det nødvendige og undgår bemandingstunge løsninger. Enhver fond kigger ligeså meget på bæredygtig drift som på anlægsøkonomi. Minimalt anlæg og bemanding, simple løsninger, frivillighed og eventuelt en driftsfond er det grundlag, der kan redde en perle som Jacobsens Plads, fastslår Morten Hahn-Pedersen.

 

Fra lystsejlads til rotterede – et dyrt bekendtskab

Fyens.dk 05/03/2017 af Freddy Tolstrup

Da det første skib for over hundrede år siden sejlede ud fra Jacobsens Plads i Troense, var det begyndelsen på en lang og spændende rejse for Jacobsens Plads. I de følgende hundrede år har Jacobsens Plads været base for adskillige store og små drømme – og flere af dem er sejlet ud i den store verden. Nye drømme er kommet til, og Jacobsens Plads har lagt plads og bygninger til stedet, hvor det hele startede.

Det gjorde pladsen også, da den for cirka 18 år siden blev overtaget og taget i brug af Fonden for Jacobsens Plads. Fonden ville også søsætte sit “skib” og sin drøm – blandt andet Danmarks Museum for Lystsejlads. Der var en hal og faciliteterne egnede sig til vedligehold og klargøring af de sejlbåde, som har historisk betydning for eftertiden. Pladsen skulle rumme aktive dele af et museum. På det tidspunkt var der mulighed for at sætte mindre både på land og i vandet ved broerne. Frivillige kunne mødes omkring museet. Det stolte “museumsskib” er nu sejlet ud i verden og ligger flot til kaj i Svendborg på en kajplads, der ikke er mange forundt. Stort tillykke til museet.

 

Tilbage ligger Jacobsens Plads i Troense. Med rottebefængte bygninger. Et udtryk som anvendes af Mogens Fenne-Frederiksen fra Fonden for Jacobsens Plads i sin kronik i Fyns Amts Avis den 24. februar. 18 år efter fondens overtagelse er pladsen efterladt udpint og nedslidt. Med Fondens deres egne ord “rottebefængt”.

En interessant oplysning til de Troense-borgere, der lever op ad pladsen.

 

Da pladsen blev købt, var Jacobsens Plads god nok for fonden og til fondens drømme. Bygningerne, pladsen og kajanlægget skulle sættes i stand, javel, men ved kajanlægget lå der i flere år mindre skibe, så helt galt har det ikke været. At der har været mange gode intentioner, er der ingen tvivl om, men fondens knofedt har drejet sig om at få andre fonde, ikke fonden selv, til at betale gennem tilskud til lystsejladsmuseet.

Nu er der ingenting tilbage. Bygningerne på pladsen har ikke været løbende vedligeholdt. Kajanlægget er i en “miserabel tilstand”, og resten er lige så sørgeligt. Der har været en afvikling af pladsen fra det øjeblik, fonden skulle udleve sin drøm.

For andre er det velkendt, at når man overtager en gammel skude eller et gammelt hus, påtager man sig et ansvar for almindelig vedligeholdelse. I hvert fald i Troense. Det gælder også Jacobsens Plads. Det er ikke nok at slå græs. Bygningerne har lidt overlast. Der er store huller i tagene, råd og rotter, ligeledes jævnfør Mogens Fenne-Frederiksens indlæg. Men er det ikke fonden, der har ansvaret for det?

 

Danmarks Museum for Lystsejllads ligger flot til kaj. På bekostning af Jacobsens Plads, som fonden har haft ansvaret for – og nu er det fondens ønske, at pladsens status skal ændres således, at museet får yderligere penge med på rejsen.

Af Mogens Fenne-Frederiksens indlæg fremgår det, at “lokalt indsamlede midler og lokale ildsjæles indsats er håbløst urealistisk. Der skal større muskler til at løfte den opgave.”

Det kan ikke afvises, at Mogens Frederiksen har ret. I hvert fald når man skal få andre til at betale. Det er (også) fondens erfaring. Så når Mogens Fenne-Frederiksen skriver, at “det er let nok for lokale museumsfolk og andre bevaringsivrige fortalere højrøstet at kræve bevaring og genopretning. Men de kan jo heller ikke anvise, hvor pengene skal komme fra.”

Nej, det er ikke let. Fonden har prøvet det.

 

Her har jeg et konstruktivt forslag. Frem for at understøtte museet for lystsejllads og andre foreninger i Svendborg mv. kunne fonden tilbageføre de overskydende midler til pladsen og dens retablering, som pladsen i høj grad fortjener. Og sælger fonden for en lav pris til særligt aktive Troense-borgere, er der flere muligheder for de “håbløse ildsjæle” til at få Jacobsens Plads til at vikle sig ud af 18 års fondsbundethed og manglende vedligehold.

Det er musklerne, den er gal med. Ja, men det gør det ikke lettere, at fonden har efterladt en opgave, der er så stor, at det kun er “kæmpefonde”, der kan løfte opgaven. Det er derfor nødvendigt at finde nye “håbløse” drømmere, der vil investere masser af knofedt med en drøm, der kan vokse så langsomt, at alle kan følge med. Måske er det øjnene, der ser, og ikke de store fonde og deres muskler, der giver muligheder? Det er på tide, at fonden bag Jacobsens Plads giver stafetten videre. Det vil være en ansvarlig handling.

 

Ved et salg til en boliginvestor slukkes og lukkes for mere end 100 års veludførte drømme. Der er folk, der lider skibbrud undervejs. Der er også folk, for hvem drømmen går i opfyldelse.

Fonden for Jacobsens Plads har forsøgt, men det er ikke lykkedes. Selv om det ikke er lykkedes, er det alligevel prisværdigt. Måske skulle fondens medlemmer bare nyde det, de har gjort, og stille sig tilfreds med de forsøg, de har prøvet. De kan lade sagen ligge dér med en stor tak til Troense, som ganske vist på fondens bekostning ikke mister en historisk plads, men som stadig har mulighed for drømme.

Jacobsens Plads er nu helt afhængig af en lokalplan, der holder, hvad den lover og en fond, der tager ansvar og siger tak for lån til og af Jacobsens Plads. Fondens medlemmer kan stille sig ned i en af pladsens huse og kigge op. Gennem taget kan de se på stjernerne og drømme for andre end dem selv, på samme måde som de selv tidligere har gjort. Vi har samme drøm om at bevare gamle træskibe på Jacobsens Plads og udvikle en plads, hvor gamle træskibe, Troense-borgere og andre sammen kan opleve både fortid, forskellige aktiviteter og ikke mindst lystsejlads.

Ændringer skal ske i overensstemmelse med området

Fyens.dk 05/03/2017 af Else Jacobsen

Læserbrev: Nogle kommentarer til kronik af Mogens Fenne-Frederiksen i Fyns Amts Avis 25. februar.

Det er rigtigt, at fonden i 1998 købte Jacobsens Plads for 3,l millioner kroner, men denne pris inkluderede også beboelsesejendommen på den anden side Troense Strandvej. Denne ejendom blev få år senere solgt fra for omkring to millioner kroner.

Planhuset (den firkantede bygning) og materialehuset, der lå langs vejen, og som fonden fjernede, er/var de oprindelige bygninger fra cirka 1850, da Møller-slægten anlagde værftet. Planhuset er iøvrigt bevaringsværdigt ifølge lokalplanen fra 2006 og “skal søges bevaret eller skal genopbygges efter samme grundplan og arkitektur”.

At der tidligere er blevet udstykket til bolig er ikke korrekt. Værftet bestod oprindeligt af to matrikler – det nuværende Jacobsens Plads og der, hvor der er bolig. Matriklen med bolig (her boede i sin tid pladsopsynsmanden) blev solgt fra midt i ’60erne, men ikke udstykket, da der længe havde ligget en bolig her (sandsynligvis fra anlæggelsen af værftet). Den nuværende bolig er blot en erstatning af den gamle – og placeringen den samme.

I de cirka 40-50 år jeg har boet i Troense, har jeg hørt fra både beboere og gæster, hvor godt de synes om og følte sig tilpas i denne “tidslomme”. Der var en særlig ånd og miljø – først som skibsbygningsværft, så handel med kul og koks, siden private bådejere, hvis fartøjer enten lå ved broerne eller stod på land om vinteren.

Dette betyder dog ikke, at der ikke kan ske ændringer, men de burde ske i overensstemmelse med området og lokalplanen – altså erhverv og fritid vedrørende det maritime. Udtømte muligheder? Nogle gange må man selv gøre en indsats, før man søger hjælp andetsteds.

Udtømte muligheder ?

Fyens.dk 24/02/2017 af Mogens Fenne Frederiksen (fondens medstifter)

For at bringe balance i den offentlige debat omkring Jacobsens Plads, vil det være gavnligt at få nogle basale kendsgerninger på bordet.

I 1998 stiftede Mogens Fenne-Frederiksen og Niels Iuel-Brockdorff en fond, der erhvervede Jacobsens Plads for 3.100.000 kroner på en offentlig auktion. Til grund for fonden ligger nogle ideale motiver, hvortil de to stiftere investerede af deres egne midler.

Hvis pladsen ikke skal henligge i sin miserable tilstand med de faldefærdige rottebefængte bygninger, sammenskredet bolværk og et broanlæg, der for længst er saneringsmodent, så skal der som beskrevet tilføres ganske betydelige midler.

Fondens formål var dels “at eje, drive og bevare ejendommen Jacobsens Plads” i tilknytning til Danmarks Museum for Lystsejlads, der dengang var placeret i en lade på Valdemars Slot, dels at skabe mulighed for især børn og unge til at opleve skibsbygningshåndværket og til at øve sejlads som fritidsbeskæftigelse.

 

Jacobsens Plads er i lokalplanen registreret som en erhvervsgrund og er ikke fredet.

De bestående bygninger og kaj- og broanlæggene var allerede dengang stærkt forfaldne, og de ville kræve en omfattende istandsættelse. Med dette formål for øje er der i årenes løb blevet udarbejdet flere renoveringsplaner med forskellige indgangsvinkler og søgt om finansiering hos de store fonde, der kunne tænkes at hjælpe med at løfte opgaven. Men disse ansøgninger er hver gang endt med afslag fra fondene, selv om vores fond med det store indskud fra de to stifteres side mente at have gode kort og gode begrundelser på hånden.

En del af begrundelsen for afslaget fra Mærskfonden var, at man ikke ville støtte projekter, hvis der ikke var forsvarlig dokumentation for, at projektet på langt sigt kunne generere indtægter nok til at dække fremtidige nødvendige udgifter til drift og vedligeholdelse. Det ville derfor kræve besøg af betalende museumsgæster og dermed øget trafik- og parkeringspres, som området slet ikke er gearet til.

 

Så sent som i 2016 forsøgte en privat gruppe med stor ildhu og lokal forankring i Troense at søge om støtte blandt andet hos Mærsk til at realisere et meget fint og nænsomt bevaringsprojekt. Også i dette tilfælde måtte man ligesom ved tidligere projekter regne med udgifter i en størrelsesorden på 20 millioner kroner for at genskabe de faciliteter og de anlæg, der ville fremstå som en genopretning af Jacobsens Plads som et bevaringsprojekt.

Dette projekt fik aktiv støtte fra både kommunaldirektøren og den lokale museumsdirektør, og man mente at have så gode forbindelser til Mærskfonden, at det denne gang skulle lykkes at få støtte. Det var derfor en stor skuffelse, at de imod deres forventninger også denne gang fik afslag. Det giver derfor ingen mening at tro, at fornyede ansøgninger ville føre til støtte, når fondene gentagne gange har givet afslag.

 

Det er på denne baggrund, at vores fond efter 18 års ihærdige forsøg med forskellige gennemarbejdede renoveringsforslag må erkende, at alle muligheder for at fortsætte med Jacobsens Plads som et seriøst bevaringsprojekt må anses for udtømte. Det er let nok for lokale museumsfolk og andre bevaringsivrige fortalere højrøstet at kræve bevaring og genopretning. Men de kan jo heller ikke anvise, hvor pengene skal komme fra.

Fondens primære formål kan altså ikke realiseres. Hvis fondens bestyrelse kommer til den beslutning, kan bestyrelsen ifølge vedtægterne derfor beslutte at realisere grunden, at opløse fonden og uddele pengene til vedtægtsbestemte sekundære formål, det vil sige at dele provenuet mellem Danmarks Museum for Lystsejlads i Svendborg og en fond til støtte for foreninger, institutioner eller personer i Svendborg Kommune, der arbejder til gavn og støtte for børn og unge eller for nødstedte personer i kommunen.

Fonden vil naturligvis være forpligtet til at søge det størst mulige provenu til uddeling for at fremme disse formål, der vel at bemærke vil komme den maritime museumsverden og hele kommunen til gode.

Hvis pladsen ikke skal henligge i sin miserable tilstand med de faldefærdige rottebefængte bygninger, sammenskredet bolværk og et broanlæg, der for længst er saneringsmodent, så skal der som beskrevet tilføres ganske betydelige midler. Derfor undersøges det nu, hvad den 4.255 kvadratmeter store grund kan anvendes til, det være sig erhverv, boliger eller en blanding, der kan skaffe midler til at rette op på den nuværende trøstesløse og forarmede tilstand.

 

Man må i øvrigt ikke glemme, at Jacobsens Plads allerede i 1920 måtte opgive det egentlige træskibsbyggeri, idet de gamle sejlskibe ikke mere kunne klare sig i konkurrencen med motorskibene. Derefter slog Gunnar Jacobsen sig på handel med kul og koks, og i 1926 opførte han kulhuset – den store rødmalede træbygning med bliktaget, hvor der blev oplagret kul og koks. Denne største og mest synlige bygning på pladsen har således slet ikke noget med skibsbygning at gøre.

Efterhånden blev pladsen kun brugt som oplagsplads indtil 1974, hvor Michael Kiersgaard lejede sig ind på pladsen og i nogle år arbejdede med reparation og ombygning af gamle træskibe. Disse aktiviteter ophørte i 1985, da Kiersgaards efterfølgere flyttede hele butikken til Ærøskøbing. Fra 1985 og indtil 1998 har pladsen fortsat henligget i Jacobsenfamiliens private ejerskab i sin nuværende tilstand skarpt kontrolleret af et medlem af den gamle ejerfamilie, indtil fonden overtog ejendommen i 1998.

 

På den oprindelige Jacobsens Plads havde familien bygget sin private bolig. Denne blev i nyere tid udstykket på en separat matrikel. En privatbeboelse er således ikke en fremmed størrelse på Jacobsens Plads i historisk perspektiv.

Det er ikke overraskende, at lokale Troense-beboere gerne vil bevare pladsen til eget brug. Men at tale om et bevaringsprojekt med lokalt indsamlede midler og lokale ildsjæles indsats er håbløst urealistisk. Der skal større muskler til at løfte denne opgave.

Og når de lokale museums- og bevaringsfolk rutinemæssigt også støtter de lokale beboere i at “bevare Jacobsens Plads”, så taler man faktisk mod bedre vidende. Man har selv måttet erkende, at end ikke med deres opbakning og forbindelser kunne der skaffes midler til det.

Fondens bestyrelse styrer ikke nødvendigvis imod boligbyggeri på grunden, men Troense Strandvej er jo allerede et villakvarter, hvor de andre beboere for længst har skaffet sig en bolig i dette dejlige område. Jacobsens Plads er jo heller ikke det eneste historiske minde om tidligere stolte erhverv, der ikke kunne overleve. En gang var Tåsinge og Sydfyn landskendte for sine blomstrende frugtplantager. De blev også efterhånden tvunget til at give op, og plantagerne blev udstykket til de boligparceller, hvor rigtig mange Troense-borgerne i dag har deres hjem.

Jacobsens Plads: Borgere vil stifte forening

Fyens.dk 07/02/2017
I forsøget på at undgå, at grunden ved strandværftet Jacobsens Plads i Troense bliver solgt til boligbyggeri, vil borgere nu stifte en forening til bevarelse af værftet og pladsen.

Troense: Det må ikke komme til boliger på grunden ved strandværftet Jacobsens Plads i Troense.

Det er ellers det, Fonden Jacobsens Plads, der ejer værftet, ønsker, da det ikke er lykkes at rejse penge til nænsomt at forvandle stedet til en formidler af kystkulturarven gennem forskellige maritime aktiviteter.

Men nu vil en lille flok Troense-borgere med hjerter, der banker for bevarelse, stifte en forening, der kan arbejde videre med det, som fonden nu har sluppet tanken om til fordel for boligbyggeri.

Vi tænkte, at vi må gøre et eller andet. Fonden har skrevet, at de har gjort alt for projektet dernede, men det mener vi ikke, de har. Vi vil i hvert fald gerne forsøge at bidrage til processen ved at prøve at arbejde fra græsrødderne og op.

Thomas Dam Jensen, borger i Troense

– Vi tænkte, at vi må gøre et eller andet. Fonden har skrevet, at de har gjort alt for projektet dernede, men det mener vi ikke, de har. Vi vil i hvert fald gerne forsøge at bidrage til processen ved at prøve at arbejde fra græsrødderne og op.

Sådan siger Thomas Dam Jensen, en af borgerne bag initiativet til den stiftende generalforsamling i Foreningen Jacobsens Plads, der vil finde sted 21. februar klokken 19.30 i Troense Bådelaugs hus.

Foreningstanken bygger på den stemning, der er i Troense for tiden oven på nyheden om, at fonden ønsker at sælge Jacobsens Plads til boligbyggeri.

– Det er noget, alle i byen går op i. Der er ingen, der ønsker boliger dernede, lyder det fra Thomas Dam Jensen.

Derfor forventer han, at der bliver et pænt fremmøde og lige så pænt medlemstal i den nye forening. Og derefter er det bare at tage fat.

– Vi er ikke bange for at gå i gang med det, vi nu engang har. Maling koster ikke det store, og frivilligheden er der, siger han.

Når der så er startet i det små, kan arbejdet med at gøre Jacobsens Plads til maritim kulturformidler gå i gang.

– Det handler om, at der kommer til at ske noget dernede. Ikke bare for de lokale. Man kunne lave et samarbejde med Museet for Lystsejlads om at nogen gik og restaurerede skibe. Og der kunne være nogle ungdomsaktiviteter, eller søspejderne kunne holde til der, siger han.

For selv om det vil blive op til foreningen at definere, hvordan der skal arbejdes videre, er skitsen til formålet tegnet.

– Det er, at stedet skal være genkendeligt som det, det var engang, nemlig strandværft, også om mange år. Tiden skal have lov til at stå stille. Der behøver ikke ske den store udviking dernede, siger Thomas Dam Jensen.