Fyens.dk 05/03/2017 af Else Jacobsen
Læserbrev: Nogle kommentarer til kronik af Mogens Fenne-Frederiksen i Fyns Amts Avis 25. februar.
Det er rigtigt, at fonden i 1998 købte Jacobsens Plads for 3,l millioner kroner, men denne pris inkluderede også beboelsesejendommen på den anden side Troense Strandvej. Denne ejendom blev få år senere solgt fra for omkring to millioner kroner.
Planhuset (den firkantede bygning) og materialehuset, der lå langs vejen, og som fonden fjernede, er/var de oprindelige bygninger fra cirka 1850, da Møller-slægten anlagde værftet. Planhuset er iøvrigt bevaringsværdigt ifølge lokalplanen fra 2006 og “skal søges bevaret eller skal genopbygges efter samme grundplan og arkitektur”.
At der tidligere er blevet udstykket til bolig er ikke korrekt. Værftet bestod oprindeligt af to matrikler – det nuværende Jacobsens Plads og der, hvor der er bolig. Matriklen med bolig (her boede i sin tid pladsopsynsmanden) blev solgt fra midt i ’60erne, men ikke udstykket, da der længe havde ligget en bolig her (sandsynligvis fra anlæggelsen af værftet). Den nuværende bolig er blot en erstatning af den gamle – og placeringen den samme.
I de cirka 40-50 år jeg har boet i Troense, har jeg hørt fra både beboere og gæster, hvor godt de synes om og følte sig tilpas i denne “tidslomme”. Der var en særlig ånd og miljø – først som skibsbygningsværft, så handel med kul og koks, siden private bådejere, hvis fartøjer enten lå ved broerne eller stod på land om vinteren.
Dette betyder dog ikke, at der ikke kan ske ændringer, men de burde ske i overensstemmelse med området og lokalplanen – altså erhverv og fritid vedrørende det maritime. Udtømte muligheder? Nogle gange må man selv gøre en indsats, før man søger hjælp andetsteds.